Leg. Hovformsspecialist ULLA BORG
Välkommen
Verksamheten
Barfotaverkning
Vitaminer
Mineraler
Tillskott
Kurser
Shop
KONTAKT
Bildgalleri
Referenser/Länkar
Hovar
Update
Update
Update
Priser
Hovar

En fungerande barfotahäst har 100% friska brukshovar. Barfotahästen säger aldrig att det är förbjudet att sko hästar, men menar att det är bättre för hästen att ha en fungerande hov i ett naturligt tillstånd. Detta bör man sträva efter i första hand. Hoven har många viktiga uppgifter vilka tas ifrån den vid skoning.

Viktiga uppgifter som hindras vid skoning:

 

  • Att vara stötdämpande. Hoven absorberar flera hundra kilo, så att inte skadlig belastning/stötar går upp i benet och dess leder.
  • Blodpump. Hästen har 5 cirkulationspumpar; ett hjärta och fyra hovar.
  • God cirkulation ger riklig näringstillförsel, vilket bildar tjockt starkt horn och stärker hoven mot angripande bakterier, som strålröta och svamp.
  • Möjlighet att "avläsa" underlaget för att förhindra skador. Skodda hästar är ofta väldigt orädda om sina hovar p.g.a okänsligheten. 
  • Korrekta ställningar i lederna. Motsatsen ger lätt hovledsinflamationer
  • Korrekt hovform förebygger och läker många hovrelaterade sjukdomar. Exempel på detta är; "hovbensrotation", "hovbenssänkning", sprickor, div utflytningar osv.
  • Hoven blir deformerad av skon. tta går tyvärr inte att undvika hur välskodd den än är.

 

Skodd häst - anlita hovslagare
Barfotahäst - anlita hovformsspecialist
Båda dessa bör få finnas i samma stall, utan konflikt. 

För att ge hästägaren den största insikten och kunskapen om hoven är det bra om denne går en kurs i underhållsverkning. Första tiden kommer kursdeltagaren ej att helt själv kunna verka sin häst, utan behöver stöd och hjälp. Men när man erhåller balanserade friska hovar och lite erfarenhet kan man själv göra jobbet, se under kurser. 

Välkommen
Verksamheten
Barfotaverkning
Vitaminer
Mineraler
Tillskott
Kurser
Shop
KONTAKT
Bildgalleri
Referenser/Länkar